SIEMENS BN II

 


1-Ana Bilgisayar
2-Reaktif yerleştirme rayları
3-Hasta, kontrol ve kalibrasyon çalışma rayları
4-Dilüsyon kuyucukları
5-Çalışma küvetleri
6-Distile su, Diluent ve Buffer hortumları


ANA EKRAN 


Bu ekrandaki ;
"Request" ve "Samples" kutucukları cihazda çalışılan hasta sayısı, çalışmakta olan hasta sayısı, çalışmayıp bekleyen hasta sayısı gibi bilgileri göstermektedir. İlgili satır çift tıklanarak bilgilerin detayına ulaşılır.

"Reagents" kutucuğu cihazdaki çalışma reaktifi, kalibratör ve kontrol miktarı hakkında bilgi verir.

"Validation" kutucuğu uygun yada olmayan kalibrasyon ve kontroller hakkında bilgi verir.

"Analyzer" kutucuğu dilüsyon kuyucukları, sistem sıvıları (distile su, dilüent v.b), Çalışma küvetleri durumu ve bağlantı durumu hakkında bilgi verir.

"Information" kutucuğu Analizörün durumu, çalışmanın ne zaman sonlanacağı ve cihazın verdiği herhangi bir uyarı hakkında bilgi verir.

REAKTİF YÜKLEME 

Reaktifler uygun racklara (beyaz renkli) konulur. 3-4-5 no lu raylardan herhangi birine dikkatli bir şekilde yerleştirilir. Cihaz kendisi rack'ı uygun şekilde alır. "Reagent" ekranından takip edilebilir.

YARDIMCI REAKTİFLER

Distile su, Dilüent ve buffer 5 lt lik bidonları değiştirmek için "Analyzer" kutucuğunda "System liquid" tıklanır. Reload liquid tıklanır. Yes tıklanır.





KONTROL ÇALIŞMA 

Kontrol solüsyonları uygun rack ile (beyaz renkli) 6-15 nolu raylardan herhangi birine uygun şekilde yerleştirilir. Cihaz rack'ı içeri aldıktan sonra Üst Menüden "Routine"- "Request Control" sekmesi tıklanır. Açılan sayfada kontrollerin lot numaraları kontrol edildikten sonra "x" çarpı işaretleri tıklanır. "Measure" tıklanarak cihaz çalıştırılır. 


Çıkan sonuçlar "Control Journal" sekmesinden incelenir. artı eksi %20 ye kadar sonuçlar kabul edilir. 


*** %20 den fazla çıkması durumunda önce "dilüsyon kuyucukları" değiştirilmeli daha sonra yeni kontrol veya kalibrasyon çalışılmalıdır. 

KALİBRASYON ÇALIŞMA

Üst menüden "Calibration"- "Reference Curves" tıklanır. Açılan sayfada sol listeden test seçildikten sonra sağ üstte hangi lot numarasına kalibrasyon yapılacağı seçilir. "Measure" tıklanır. 


Sonuçlar "Reference Curve" ekranından "show curves" tıklanarak incelenir. Grafiğin alt tarafındaki "Deviation" sekmesindeki rakamlar artı veya eksi yönde %5 in altında olmalıdır. Eğer değilse yeniden kalibrasyon yapılması gerekir. 
**Yeni kalibrasyon yaparken "Remeasure All" kutucuğunun mutlaka tıklanması gerekir.



MANUEL HASTA ÇALIŞMA

Loading -- Rack numarasını listeden bul işaretle. "Delete all" tıklayarak daha önce hasta varsa sil. Pozisyon numarası seç- sağ taraftaki bölgeye hasta ismi yaz. "Take" tıkla.



Sol üstten "OK" tıklayarak bu sayfaları kapat. Ana ekran "Samples" kutucuğundan "Without req" tıklayarak çalışma ekranını aç. Hastayı çift tıklayarak açılan sayfadan test seç. "Sace&Close" tıkla. Yazdığın Rack ve pozisyona hasta tüpünü yerleştir. Uygun şekilde cihaza ver. 



CİHAZA RESET ATMAK İŞLEMİ

Cihaz herhangi bir arıza durumunda "Information" kutucuğunda "Logbook" sekmesinde gösterir. Ekran sarı veya kırmızı renge döner. Logbook tıklanıp uyarı okunur. Gerekirse sağ üst köşedeki işaret tıklanarak "reset" işlemi yapılır. Bu işlem 10 dk kadar sürer. İçindeki reaktifleri dışarı çıkarır. Dilüsyon kuyucuklarının değiştirilmesi gerekir. 



DİLÜSYON KUYUCUKLARI DEĞİŞTİRME İŞLEMİ

"Analyzer" kutucuğunda "Diln.wells" tıklanır. Açılan sayfada kullanılmış kuyucuklar "gri renkli" olarak görülür. Boş olanlar ise "beyaz" renkte görülmektedir. Değiştirmek için "change dilution strip" tıkla. Dolu kuyucuklar değiştirildikten sonra "left new" ve "Right new" tıklayarak hepsinin boş olduğunu onayla.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder