OLYMPUS AU2700

1-Numune - Kontrol-Kalibrasyon rack'ı verme ray sistemi
2-Numune -Kontrol-Kalibrasyon rack'ı çıkış ray  sistemi
3-ISE bölümü
4-Numune pipetleme probu
5-Reaktif pipetleme probları (4 adet)
6-Reaktif 1 bölümü
7-Reaktif 2 bölümü
8-Acil Hasta(STAT) , ISE kalibrasyon ve ISE yıkama  bölümü



Cihazın alt kapaklarında ISE ile ilgili solüsyonlar ile WASH solüsyonu ayrıca distile su cihazından gelen suyu depolayan bidonlar bulunmaktadır. 


Cihazın yazılım bilgisayar ekranında  PLAY-PAUSE -STOP sembollerinin altında cihazın tüm ayarlarını yapan menüler bulunmaktadır.

Bu menüler ROUTINE-PARAMETER-AUXILIARY -MAINTENENCE dir.
USER menüsü çok kullanılan işlevlerin teknik servis tarafından hazırlanmış kısayollarını içeren menüdür.(orjinal menüler anlatılacaktır) ROUTINE menüsü dışındaki diğer menülerde işlem yaparken teknik servis desteği almanız önerilir.

PLAY-PAUSE-STOP sembollerinin yanında cihazın şekli bulunan tuşa tıklandığında SYSTEM STATUS sayfası açılır. Bu sayfada yeşil renkle yazılmış menüler şu şekildedir.











0- Reagent Status
1-ISE Status
2-Analyzer Status
3-Cuvette Status
4-Data Display
5-Alarm Lİst
6-DPR Status
7-STAT Table Status
Ekranın sol alt bölgesinde cihazın krokisi gözükmektedir. Bu krokideki sarı renk o bölgedeki bir eksiklikle ilgili bildirimi, mavi renk ise herhangi bir eksiklik yada arıza olmadığını bildirir.
Aynı ekranda alt kısımda ise W1 -W2 ve PHOTOCAL START tuşları görülmektedir.
W1 günlük olarak yapılan yıkama (W1 tıklanır Yes tıklanır yaklaşık 20 dk sürer),
W2 haftalık olarak yapılan yıkama(W2 tıklanır ISE yıkaması ve Photocal yapılıp yapılmayacağı işaretlenir Yes tıklanır. Bu yıkama öncesi Numune problarının yıkama solüsyonları %40 lik clean ile değiştirilir.) PHOTOCAL ise  lambanın kalibrasyonu işlemidir. W2 ile beraber yapılırsa tekrar yapılmaya gerek yoktur.

Şimdi sırasıyla menüleri tanıyalım.

0-REAGENT STATUS


Reaktif 1 ve Reaktif 2 kapaklarının altında 45er adet reaktif konacak bölme bulunur. Bu ekran bu reaktiflerin durumunu takip etmemize yarar. TEST DISPLAY tuşuna ve ardında DETAIL tuşuna basıldığında hangi testin hangi reaktifinden kaç ml, kaç test kaldığı bilgisi dışında son kullanma tarihi, lot no ,şişe no gibi bilgilere ulaşılır. Gerekli görülen eklemeler ve çıkarmalar yapıldıktan sonra cihaz STANDBY konumunda iken CHECK START tuşuna basılarak yaptığımız reaktif eklemeleri ve çıkarmaları cihaza tanıtılır. CHECK START yapmadan cihaz ÇALIŞMAZ.
CHECK START menüsünde
-Reset only (Hiç değişiklik yapmadıysanız bu işlemi yapabilirsiniz)
-Check specified position ( Bu sadece işaretlediğiniz reaktifin sıvı seviyesini kontrol eder. Listenin sonunda Numune probu yıkama sıvıları vardır. Onların kontrolu için kullanılır.)
-Check specified position (with ID) ( Bu yeni koyduğunuz reaktifin ID sini okuyarak yerini belirler ve seviyesini ölçer. Kalibrasyon ihtiyacı varsa cihaz uyarı verir)
-Check changed position (with ID) (Cihazda takılı reaktifi başka bir numaraya yerleştirdiyseniz onun yeni yerini belirler.)
-Check all position ( Bütün reaktiflerin barkodlarını ve sıvı seviyelerini kontrol eder. Kalibrasyon ihtiyacı olan varsa uyarır)

Bu menüde EDIT tıklandığında barkodu okunamayan reaktfileri istediğimiz yere yerleştirebiliriz.

Bu menüden EXIT ile bir önceki menüye dönersiniz.

1-ISE STATUS
Bu menüye girdiğinizde en son yapılan ISE kalibrasyonunun geçip geçmediği görülür. (GRİ renk geçmiş -SARI renk geçmemiş). Eğer Kalibrasyon geçmemiş yada yeni bir kalibrasyon yapılmak isteniyorsa cihazın STANDBY konumuna gelmesi sağlanır.

ISE kalibrasyon sıvıları uygun yere ( STAT kapağı altı) konur. ISE Unıt Start tıklanır Calibration for serum tıklanarak kalibrasyon yapılır.

PRIME menüsünde  ISE bölümünün yıkamaları yapılmaktadır.

2-ANALYZER STATUS
Bu menü Cihazın reaktifleri, küvetleri, sıcaklıkları, vakum durumu hakkında genel bir görünüm sunar. Mavi renk sorun olmadığını, sarı renk eksik veya sorunlu olduğunu gösterir.
EXIT ile bir önceki menüye dönülür.

3-CUVETTE STATUS
Bu menüde Lambanın durumu hakkında bilgiye ayrıca PHOTOCAL in en son ne zaman yapıldığı, haftalık yıkamanın (W2) ne zaman yapıldığı bilgilerine ulaşılır. Ayrıca hangi küvetlerde sorun olduğu da gözükür.
EXIT ile bir önceki menüye dönülür.

4-DATA DISPLAY
Bu menüde en son  çalışılmış 4-5 hastanın  sonuçları görülür. Measured Data tuşuna basılarak daha önceki hasta sonuçlarına  ulaşılır. 
EXIT ile bir önceki menüye dönülür.

5-ALARM LİST
Cihazın verdiği alarm uyarıları listesi görülür.
EXIT ile bir önceki menüye dönülür.

6-DPR STATUS
Cihazda INDEX alındıktan sonra çalışılan hasta sayısı ile birlikte yapılan kalibrasyon ve kontrol çalışma sayısı görülür.
EXIT ile bir önceki menüye dönülür.

7- STAT TABLE STATUS
Acil hasta çalışma bölümüne ait bilgiler yer alır.
EXIT ile bir önceki menüye dönülür.

CİHAZIN INDEX ALMA İŞLEMİ
Cihaza günlük yıkaması W1 yapıldıktan sonra INDEX alma yapılarak bir önceki gün çalışılan hastalar arşive atılır.
INDEX alma şu şekilde yapılır. ROUTINE-START CONDITION tıklanır. SET tıklanır. Data Index ten CURRENT TIME seçilir.  ve EXIT ile menüden çıkılır.

CİHAZA KALİBRASYON VERİLMESİ
Kalibrasyon rack'ı sarı renkli racktır.
Routine-Test Requisition-Calibration menüsüne girilir.( Bu menü istenirse teknik servis tarafından kısayol oluşturulabilinir) Karşımıza çıkan ekranda START ENTRY tıklanır ve test-testler seçilir. ENTRY tıklanır. Hangi kalibrasyon sıvısının sarı rack'ın hangi numaralı gözüne konacağını ( bu ayarlar cihazın ilk kurulumu sırasında teknik ekip tarafından belirlenmiştir) görmek için CAL tuşuna basılır. çıkan ekranda Detail Inf tıklanır. Sarı renkli kalibrasyon rack'ının öncesinde MAVİ rack'ın ilk gözüne DİSTİLE SU koyarak cihaza verilmesi gerekmektedir.

START Tuşuna basılır. YES tıklanır. Cihaz çalıştırılır

CİHAZA KONTROL VERİLMESİ

Kontrol rack'ı yeşil renkli racktır.
Routine-Test Requisition-QC menüsüne girilir. Karşımıza çıkan ekranda START ENTRY tıklanır. Kontrol çalışılacak test-testler seçilir. Sonra QC tuşu tıklanır. Hangi Kontrol serumunun hangi göze konacağı( bu ayarlar cihazın ilk kurulumu sırasında teknik ekip tarafından belirlenmiştir) Detail Inf tuşuna tıklanarak görülür.

START Tuşuna basılır.  YES tıklanır Cihaz çalıştırılır.

CİHAZA HASTA VERİLMESİ ve CİHAZIN ÇALIŞTIRILMASI


Gri renkli racklara , barkodları düzgün ve okunakli bir şekilde yapıştırılmış hasta tüpleri yerleştirilir ve START tuşuna basılır YES tıklanır Cihaz çalıştırılır. Her yeni verilen rack tan sonra START tuşu ve Yes tıklanır (Kısayolu F9-Enter)

Cihazı çalışırken durdurmak için STOP tuşuna basılır YES tıklanır. Cihaz STOP konumuna geçer. Bu konumda cihaza herhangi bir işlem yaptırmak mümkün değildir. O yüzden tekrar STOP tuşuna basıp cihazı STANDBY konumuna gelmesi sağlanmalıdır.

MANUEL HASTA ÇALIŞMA

Turuncu renkli rack manuel hasta verme rack'ıdır.

ROUTINE-START REQUSITION-NORMAL tıklanır. sample no (S.No) ya  E1 yazılır. START ENTRY tıklanır. S.ID kısmına hasta ismi yazılır. Testler seçilir.  ENTRY tıklanır.
F9 ENTER tıklanır cihaz çalıştırılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder