SIEMENS ADVIA CENTAUR XPT


GÜNLÜK YIKAMA
Günlük yıkama 65 dk. süren bir işlemdir. Manuel olarak başlatılabildiği gibi , yapılması istenen saat ayarlanarak otomatik olarak ta başlatılabilir. Bu işlemden önce mutlaka tüm malzemelerin tamamlanmış olması gerekmektedir.
A bölmesine pipetler paketi açıldıktan sonra uygun yönü göz önünde bulundurularak yerleştirilir.
B bölmesine Küvetler en fazla 3 poşet olacak şekilde boşaltılır.
G bölmesindeki Cleaning solüsyon bidonu seviyesi kontrol edilir. Hazırlamak için 1 adet Cleaning solüsyonu konur,distile su ile bidonun tamamı doldurulur.Bidonun tamamı 3 yıkama yapar. 
Bu bölmede ayrıca pipet atığı bulunur. Boşaltılır ,ekrandan onaylanır
H bölmesindeki Asit, Baz ve Wash bidonları seviyesi kontrol edilir.Eksikse değiştirilir.Asit ve Baz aynı anda değiştirilmelidir.
I bölmesinde , Küvet atığı ve pipetlerin üst plastiği bulunur,boşaltılınca ekrandan işaretlenir.
J bölmesinde Distile su ve Sıvı atık bidonu bulunur. Sıvı atık duvara monte edilebilir. Distile su bidonu  doldurulur.



Günlük bakımı başlatmak için Maintenance seçilir. Daily Maintenance seçilir. Perform tıklanır.


REAKTİF YÜKLEME 
K bölmesinden Ana reaktifler , önce hafifçe çalkalanarak dibindeki çökeltilerin karışması sağlanır. 




Bu aşamada reaktifleri yerleştirirken renklerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Soldan sağa önce Mor ,Yeşil ve Kırmızı şeklinde olmalıdır. Renk gruplarının arasına başka renkli test koyulmamalıdır.

F bölmesinden yardımcı reaktifler uygun şekilde yerleştirilir.



Yeni lotlu bir reaktif konulduğunda MC (Master Curve) kartının okutulması gerekmektedir.

Her kutu içinde o reaktife ait MC kartı bulunmaktadır.


KALİBRASYON KARTI TANITMA ve ÇALIŞMA 
Her reaktifin Kalibratörü ayrı olabilir. Daha önceden tanıtımı yapılmamış Kalibratör gelirse önce Kalibratör kartı cihaza tanıtılır.
Calibration menüsü seçilir. Calibrator Definition ekranına gelinir. Add Calibrator Definition tuşuna basılır. Tüm barkodlar yukarıdan aşağıya okutulur. Save a basıp kaydedin.
Calibration Order tıklanır. Test seçilir. Uygun lot'lu kalibratör seçilir. SAVE tıklanır. Sonra tüplere kalibratör barkodu yapıştırılır ve cihaza konulur.  

KONTROL TANITMA ve ÇALIŞMA 
Öncelikle cihaza kontrol tanıtımı yapılır. Bunun için ;
Ekrandan QC seçilir. QC Definition seçilir. Add QC Definition seçilir. Açılan sayfada kontrol ile ilgili bilgiler (isim, ID  no , tarih vb) yazılır. Hangi testte kullanılacaksa Test seçilir. Beklenen değer ve SD bilgileri girilir. Save tıklanır. 
Kontrol çalışmak için;
Orders seçilir. Create QC orders tıklanır. Test seçilir. Sağ bölgede çıkan uygun kontroller seçilir. ADD tıklanır. Sol alt bölümde çıkan kontroller seçilir. SAVE tıklanır. 
 Örnekleri rack'a koyup cihaza yükleyin. 1-Samples menüsünden 2-In process Queue bölümünde 4-soru işaretli tüpe tıklayıp 5-Enter Barcode tıkla. Açılan menüden 6-Kontrol tıkla ve 7-Sample ID kısmına Kontrol giriş yaparken kullandığın ID'yi gir. 8- OK tıkla. Aynı işlemi 2.tüpe de yaptığınızda cihaz kontrolleri çalışmaya başlar. Ekrandaki tüp yeşil olduysa sorun yok. Sarı olduysa yanlış yazım , kırmızı olduysa malzemelerden biri eksik anlamına gelir. 

MANUEL HASTA ÇALIŞMA 
OrdersCreate Patient Order- Hastanın numarası yada adını girip Enter'e basın. Test listesi aktif hale gelir. Örnek türü ( serum, plazma v.b) belirlenir. Çalışılacak testler seçilir. SAVE tıklanır.
Örnekleri rack'a koyup cihaza yerleştirin. 
Sample tıkla. InProcess Queue'e gelin. Tanımlanmamış(soru işaretli) olan rack işaretlenir. Racktaki soru işaretli tüp seçilir.  Enter Barcode tıkla. Örnek türü seçilir. ID kısmına Create patient order kısmında ne yazıldıysa aynısı yazılır. OK tıklanır. Tüp yeşil renge döndüyse giriş doğru, sarı yandıysa yanlış, kırmızı yandıysa malzemelerden biri eksik anlamına gelir.   

Hastalar çalışmaya başladıktan sonra ne durumda olduklarını  ekranın alt bölgesindeki durum çubuğunda DASHBOARD sekmesinden takip edebilirsiniz. 

Cihaz herhangi bir uyarı verdiğinde sağ üst köşede EVENTS sekmesinde uyarı verir ayrıca cihazın üzerindeki uyarı ışığı yanıp söner. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder