COBAS E 411


Elektrokemilüminesans immünassay yöntemi ile çalışılan testler çalışılır.
Cihazın genel görünümü aşağıdaki gibidir. 
1 nolu kısım hasta, kontrol ve kalibrasyon racklarının verildiği ve cihazdan çıktığı bölüm
2 nolu kısım  kitlerin konduğu bölüm
3 nolu kısım pipet uçlarının ve çalışma küvetlerinin olduğu bölüm
4 nolu kısım yıkama sıvıları (proCell ve cleanCell) 
5 nolu kısım 3 litre distile suya 30 cc system wash konulan yıkama sıvısı
6 nolu kısım  sıvı atık bidonu
7 nolu kısım pipet ve küvet atığı bölümü
8 nolu kısım Acil hasta verme bölümüdür. 
Cihazın duvara bağlı herhangi bir atık hortumu yoktur.







Cihazın SYSTEM OVERVIEW sayfasının görünümü. 
1 nolu kısım cihazın içinde bulunan kitlerin isimleri ve kaç adet kaldığı bilgisini içerir.

2 nolu kısım  kitlerin kapağın altında hangi pozisyonda olduğu bilgisini verdiği gibi çeşitli renklendirmelerle kitin hangi durumda olduğunu (kalibrasyon durumu, çalışıp çalışılmadığını v.b)

3 nolu kısımdaki  dikdörtgen şekiller ise kullanılan sıvıların, pipet uçlarının ve çalışma küvetlerinin  miktarını gösteren şekillerdir.
Bu ekrana gelmek için sol üst köşede bulunan E harfine basmamız yeterlidir.

Cihaza kit yerleştirmek için;

Cihazın mutlaka STANDBY konumunda olması gerekmektedir. Zaten kapaklar sensörlü olup açmaya çalıştığınızda cihaz otomatik olarak STOP konumuna geçer. Bu arada çalışılan test varsa çalışılamaz ,yeniden vermeniz gerekir.


Kitleri Cihaza yerleştirmeden önce 3 kapağı da gevşeterek açmak gerekmektedir. Dairesel kapak açılır kitler uygun şekilde ( kit'in siyah kapağı dairenin iç kısmına gelecek şeklilde) istediğimiz yere konulur. Dairesel kapak kapatılır.


küvetler ve pipet uçları uygun yerlere konur. procell ve cleancell kapakları tam açılarak uygun şekilde yerleştirilir (2 set halinde).  SYSTEM OVERVIEW sayfasında REAGENT SCAN tuşuna basılarak cihazın koyduğumuz kitleri tanıması sağlanır. 
Kit koymadan sadece sarf malzeme değiştirmiş olsaydık REAGENT SCAN yapmamıza gerek olmayacaktı.

KALİBRASYON VE KONTROL VERME ;


Liyofilize halde olan kontrol ve kalibrasyonlar uygun şekilde sulandırılarak bekletilir ve cihaza tanıtılır. Bu tanıtma işlemi her yeni gelen LOT ile tekrarlanmalıdır. LOT değişimi yoksa tanıtma işlemi yapılmaz.

GÜNLÜK YIKAMA İŞLEMİ ;

Ekranınsol üst köşesinde E harfine basarak SYSTEM OVERVIEW sayfasına gelinir.MAINTENANCE yazısı tıklandığında karşımıza çıkan ekrandaki listeden ;


5-SIPPER PIPETTER prime seçilir tekrar sayısı olarak 5 yazılıp start yapılır sonra
6-S/R PIPETTER prime seçilir tekrar sayısı olarak 5 yazılıp start yapılır ve en son
8-MEASURING CELL PREPARATION seçilip tekrar sayısı olarak 1 yazılıp start verilir.
Gün sonunda yapılması gereken yıkama ise 
9- FINALIZATION MAINTENANCE yıkamasıdır. 

HASTA ÇALIŞMA


Numune  barkod kısmı rack ın boşluk olan kısmına gelecek şekilde yerleştirilip cihazın sol kısmının ön tarafından çentiğe takılarak hazır hale getirilir. Sonra cihaz ekranının sağ alt köşesinde START tuşuna basılır. Karşımıza çıkan büyük START tuşuda tıklanır ve cihaz çalışmaya başlar.
Bu aşamadan sonra SYSTEM OVERVIEW sayfasında sağ üst köşede SAMPLE TRACKING tıklanır. solda TRAY kısmında hastanın hangi rackta olduğu görülmektedir. sağda ise hastaların numaraları  ve ne durumda olduğu görülmektedir.
C (completed) beyaz yuvarlak hastanın çalışılıp otomasyona gittiği
O (occupıed) mavi cihazın barkodu okumadığı 
I (ıncompleted) kırmızı yuvarlak cihazın bu hastayı bir sebepten dolayı çalışmadığı anlamına gelir. Bu sebebi görmek için hastanın numarası tıklanarak işaretlenir ve SHOW RESULT tuşuna basılarak görülebilinir. 
bu tuş ayrıca hastanın çalışma süresinin ne zaman biteceğinide gösterir. 
CLOSE tuşuna basarak bir önceki menüye dönülebilir.   

MANUEL HASTA ÇALIŞMASI ; 

SYSTEM OVERVIEW ekranında sol alt köşede WORK PLACE tıklanarak aşağıdaki ekran açılır.

Rack no ve pos kısımlarına hangi rack ın hangi pozisyonuna hasta tüpünü yerleştirdiğimizi belirtip  SAMPLE ID kısmınada hastanın ismini yada numarasını yazıp, ilgili testleri seçtikten sonra SAVE yapılır. START tuşu tıklanıp çıkan START bir daha tıklanır ve çalışma başlar.

CİHAZ ALARM VERİRSE 

SYSTEM OVERVIEW sayfasının sağ tarafında sekmesi sarı renkli yanmaya başlar ve uyarı sesi kapalı değilse cihaz sesli uyarı verir. ALARM tuşuna basarak aşağıdaki ekran açılır.


Bu ekranda alarmın kodu , açıklaması ,saati ve tarihi yazar. Uyarıyı tıklayınca alt kısmında uyarının geniş açıklaması ve nasıl çözümleneceği yazar. Bu ekrandan uyarıları silebilir, MAINT tuşuyla bakım sayfasına geçebilir, uyarı sesini kapatabiliriz.

Sarı renkli uyarılar cihazın çalışmasını durdurmaz.
Kırmızı renkli uyarılarda cihaz durabilir.
Bu durumda cihazı resetlemek gerekir. Önce sağ üst köşeden STOP tuşuna basılır. Sonra MAINTENANCE sayfasından SYSTEM RESET yapılır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder